(Tooltip)
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  

Sagan om Gaijin

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
I slutet på fördelningen
Så här 2 månader efter jag kommit hem och 5 veckor efter sista kapitlet tror jag att alla sagt sitt om allt så här kommer slutresultatet. Take it away Evy! =)
Läs hela
Så vem vann då?
57
Svårt att säga. Båda länderna har sina frdelar varav jag kommer sakna Japans men inte skulle klara mig utan Sveriges i det långa loppet. Iofs är många av Sveriges hemlandsbonusar så det är lite orättvist.
Läs hela
Reversed culture shock uteblir
56
Jag har varit hemma i två veckor nu och har återanpassats rätt totalt till det svenska samhället. Japan r långt borta men helt tomhänt kom jag inte hem.
Läs hela
VJ-dagen
Idag är det precis 61 år sedan Japan kapitulerade i andra världskriget och kriget tog slut. Sex dagar efter att den andra atombomben "Fat Man" släpptes i Nagasaki var det.
Läs hela
På flygplatsen
55
Lite skrivande från Kansai international airport, världens längsta byggnad (1,7 km) byggd på ett rörligt pelarsystem på en konstgjord ö som sjunker i ojämn takt på olika ställen. En timme tills planet går.
Läs hela
Sista veckan
54
Jag sitter i mitt kala ihoppackade rum och skriver ett av de sista inläggen från den här världsdelen. Det känns verkligen att jag är inne på upploppet nu.
Läs hela
Harmoni vs. frihet
53
Det öster och västerländska tankesätten skiljer sig i grunden genom att vi alltid försöker uppnå så mycket frihet som möjligt medan de tycker harmoni är viktigare. Det märks på många sätt om man börjar jämföra...
Läs hela
Nu är det slut
52
Kuinep alltså. Jag har 8 dagar till men tiden börjar verkligen rinna ut nu. Jag packar lådor jag ska skeppa hem och har börjat planera mina sista möten med folk innan de försvinner.
Läs hela
Världens ovanligaste färg
Nintendo har hittat den och valt att tillverka sin nya Nintendo DS Lite i den. Här är ett litet urklipp från deras hemsida.
Läs hela
We Ain't Seen Nuthin Yet!
51
Äntligen lite tid att skriva på mellan alla rapporter! Den här gången serveras det blekt hår med kulturel tröghet och lite festival.
Läs hela
Breakcore
50
Typ noise för den som inte vet bättre men den här gången skiljde sig klart från den förra. Det har var mer konventionellt men ändå långt, skitigt, tröttsamt och tufft.
Läs hela
En Oscar för bästa statister
49
Så har man gjort biodebut alltså. 17 juni hade "Paradise of Bart" premiär men det var ingen rush direkt. Kul att vara med men tyvärr är den inte mycket att hurra för. Rent av riktigt dålig men B-film är ju kul det med =)
Läs hela
Mission Accomplished
48


Jag har överlevt klubben!
Läs hela
Mystiska farkoster
47
Det här kapitlet består mest av ett par bilder på kul fordon jag stött på. Tyvärr har jag inte testkört något av dom, speciellt inte något motordrivet eftersom de har vänstertrafik och man måste genomgå byråkrati först.
Läs hela
Äntligen varmt!!
46
Japan ligger på samma breddgrad som Marocko och nu äntligen känns det! Eller egentligen så har det skett långsamt men jag har väntat ett tag för att inte sukta er för mycket =)
Läs hela
En vänsterkänga
45
Jag har gått och grunnat på det här ett tag och tycker äntligen att jag har tillräckligt med kött på benen för att kunna ge ett utlåtande om det: Könsroller och feminism.
Läs hela
Finding the Essence
44
Nej, jag har inte varit på skrattklubb utan på jorldens sjystate evenmang på Genevieve's konstuniversitet. Tvådagarsfestival med både det ena och det andra. Mycket uppskattat i min inte så festtäta vardag.
Läs hela
Produktuveckling av mobiltelefon
Så här många smilies har jag i min telefon.
Läs hela
Achi Kochi
43
Jag har lyckats återhämta mig hyffsat från lagget efter semestern så det här är bara en normal statusrapport av den gångna tiden sedan förra kapitlet. Lite skola, lite sevärdheter, lite shopping.
Läs hela
Långgrunt
42
Vad läser du? När kom du till Japan?
Vad läser du? När kom du till Japan?
Vad läser du? När kom du till Japan?
Vad läser du? När kom du till Japan?
Läs hela
Same Same but Different
41
Jag träffade familjen i Thailand för att semestra i två veckors tid över Japans så kallade Golden Week då skolor och jobb är stängda flera dagar. Ett minst sagt udda land med många egenheter.
Läs hela
The Wastebooks
Med hjälp av en grupp konstmänniskor spridda lite här och var i världen ger Genevieve ut en "arts publication" (i brist på bra svenska ord) som jag hjälpte henne fixa hemsidan till.
Läs hela
§40 Ett säkert system
40
Livet i Japan kan krånglas till av alla reglofiler som synar dig i sömmarna hela tiden om du inte accepterar att följa de danssteg du förväntas ta. Allt ska göras rätt första gången utan misstag. Alltid.
Läs hela
Expedition: rostbröd
Jag har länge misstänkt att japanerna tyvärr gillar att proppa viss mat full med konserveringsmedel, kemikalier och miljöfarligt medel. För att verifiera det genomförde jag ett litet experiment.
Läs hela
Pink is my favorite karaa
39
Våren kontrar höstens momiji med sakura. Kanske inte lika färgglatt men det är plusgrader och mysigt i alla fall plus att det är något vi inte har hemma. Eller rättare sagt, något vi inte tänker på att vi faktiskt har.
Läs hela
Noise
38
Japanerna har utvecklat en egen musikgenre kallad noise och i söndags gick jag och Adrian på en sån spelning. Akta dig lilla mamma för nu blir det verkligen domedagsmusik!
Läs hela
Carnivores in the Kowloon night
37
Hong Kong-vistelsen blev på många sätt en bra semester och time out från Japan. Det är inte för inte som företag bara pumpar in stålar och alla science fiction-skapare dreglar över dess fotografier.
Läs hela
Perfumed Blokes on the Ginza Line
36
Victory! Jag gjorde det! Jag var där! Jag såg det med egna ögon!! Tokyo, stan som ersatte Kyoto som huvudstad när ytan där borta tog slut och templen för många.
Läs hela
Civilisationen anropar orkestern
35
Funderade också på att döpa det till "De dimhöljda bergens lokalbefolkning - Ett studium i japanskt socialt beteende med inriktning på norra Kansai" men det fick inte plats.
Läs hela
Träna i bergen
34
Precis som de gamla munkarna gjorde har min orkester isolerat sig i bergen för att öva och komma till djupare insikt. Inget som går upp mot en turné eller SOF men rätt hyggligt ändå.
Läs hela
Silkestråd och kattskinn
33
... har i detta fallet ingenting med exokiskt mode att göra utan är vad man tidigare använde för att baka en japansk gitarr kallad shamisen. Ett lagom besynnerligt instrument som inte är helt olik en ostämd banjo.
Läs hela
Färdig!
32
I Shintoismen finns det gudar för allt. Uppenbarligen har jag vredgat toalettguden genom att inte skriva det utlovade kapitlet till hans ära. Som bestraffning paja han min ring.
Läs hela
Stats
Nu har det nästan på dagen gått 5 månader och därmed 50% av min tid här i Japan. Så här i halvtid har jag tagit fram lite statistik eftersom jag tycker så mycket om sånt.
Läs hela
Into the Pist
31
Att slappa innebär för mig att inte behöva planera sin tid per timme utan att bara valsa omkring och göra det man känner för. Men nått ska man ju göra annars blir man knäpp. Jag kände för att åka snow board.
Läs hela
Här är ditt kylskåp
30
Åker man till Japan innebär det inte att man automatiskt lär sig laga japansk mat. Det går utmärkt att aldrig röra köksredskap mer avancerade än en sked på ett helt år om man bara vill.
Läs hela
Gammal är äldst
29
Ålder är respekt i Japan. Man har tagit sig genom åtskilliga decenier utan att dö, vet och kan mest. Så ur vägen och visa tillbörlig hänsyn snorvalp!
Läs hela
Sverige
28
Vad tror ni omvärlden vet och tycker om Sverige? I Japanernas fall kan jag säga att det inte är särskillt mycket. Tack för kalsongerna förresten. Hoppas att det här bildbeviset räcker =)
Läs hela
Förvildade högtider
Glad alla härtans dag på er! Den firas här med men inte i den skepnad vi är vana vid, som med allt annat vill säga.
Läs hela
O-tsukare-sama deshita
27
Flumkapitel om lite av varje. Skönt att slippa skolan och kunna ägna mig åt vad jag känner för.
Läs hela
Yatto Vårlov!
26
Kan hända att vårlov inte har samma klang som sommarlov men det är verkligen inte fy skam ändå! Avslutet blev långt ifrån lika tårfyllt som klubbens vill jag lova.
Läs hela
Det är skillnad på folk och folk
25
Klart är att det är skillnad på folk och folk i Japan och man vill inte umås med alla. Men det är svårt att se skillnaden och avgöra vem som är hur. Ken är speciellt svår.
Läs hela
Kimonos
24
Kimonon är Japans svar på kostymen eller fracken. Jag har vart på modevisning och fått kolla på kimono-industrins banbrytande nya designframsteg.
Läs hela
Kortslutning
23
Jag är inte herre över mitt eget öde längre. När jag minst anar det vänds hela världen upp och ner och jag försöker desperat att inte ramla av. Ibland är det komiskt, ibland inte.
Läs hela
Kunden har alltid rätt
22
Service är viktigt i Japan. Men servicen kan ta lite underliga former och är ibland inte så underlättande för de ovana.
Läs hela
Orden fel i kommer ordning!
Japanskan och dess skrivsystem har en hel del egenheter och är skapligt meckigt ibland. Jämfört med det framstår skillnaderna mellan europeiska språk som dialektala.
Läs hela
En riktigt dum burk
21
Japan producerar mycket fantastisk TV och film som de flesta västerlänningar aldrig ser. Om man inte tankar ner det vill säga. Och då slipperman allt skräpet. Men å andra sidan har jag inga vettiga kanaler.
Läs hela
Wannabes
20
Om man är ute och reser i världen är det inte ovanligt att man lär sig en hel massa, blir väldigt vis, får förståelse för främmande kulturer och skaffar sig vänner för livet. Det har jag fått förklarat för mig allt för många gånger.
Läs hela
Början på ett hundår
19
Nyårsfirandet blev inte riktigt så bra som jag hoppats på även om det var långt ifrån någon katastrof. Först turistande i Kobe och sen Japansk tradition i Kyoto.
Läs hela
Julefriden sänker sig...
18
Äntligen. Julen i Japan är inte så speciell som man kan tro. Lite myspys, lite mat osv. men inte som hemma.

Happy Merry Christmas på er!
Läs hela
Fasaden rasar
17
Konserten innebar både stor intensifiering och raka motsatsen av klubbverksamheten. Inget blod har spillts, kylan förhindrar svett totalt men det fälldes desto mer tårar istället.
Läs hela
På östfronten intet (mycket) nytt
16
Livet flyter på som vanligt i en stadig, ojämn takt. Har ont om tid men tänkte skriva lite ändå för att visa att jag lever.
Läs hela
A Girl With Balls
15
Flera av utbytesstudenterna har testat statistjobbet även om de inte är tyska, filmfolket är inte så petiga. Just hur opetiga de är ställdes däremot på sin spets när den tämligen unge "Jack Faneshaw" dök upp en morgon...
Läs hela
Seto Ohashi Bridge
Jag kom till japan för att få uppleva stora saker, vidga mina vyer och lära mig visdom för livet. Jag fick så mycket mer.
Läs hela
Geeks
14
Det råder ingen tvekan om saken. Är du ute efter obskyra och charmigt nördiga saker är det hit du ska åka. Ta på dig mjukisbrallorna och knäck en joltcola för här kommer en extended version geekigheter.
Läs hela
I Love Yu!
13
Är man van vid den bistra Uppsaliensiska vintern kanske inte Kyoto verkar vara så mycket i jämförelse. Tyvärr går det skrämmande fort att anpassa sig men som tur är kan man ju alltid ta ett varmbad.
Läs hela
Här drillar vi med eliten
12
Folket i orkestern är galet bra. Jag tror att det beror på den japanska livsstilen de haft under sin uppväxt och skolgång och att de som hamnat på Kyoto University i allmänhet är rätt vassa.
Läs hela
Take no ko, take no ko, nyoki ki!
Ett utmärkt sätt att avgöra vardagliga smådispyter som vem som ska diska eller vem som hämtar nästa flaska Atsukan.
Läs hela
Nu har jag landat
11
I början när jag kom hit var jag alldeles till mig på bara vetskapen av att jag var i Japan och allt var bara nytt och tufft. Nu har jag lugnat ner mig och känner mig inte som en turist längre.
Läs hela
Army of Brass
10
Jag har besökt Sveriges geografiska (nästan) och kulturella motpol vad det beträffar studentorkestrar. Jag vet inte ens vad de heter än eftersom det bara skrivs med kanji men nu spelar jag i alla fall i universitetets brass band.
Läs hela
Shopping!
9
I Japan finns det så mycket coola grejer att köpa att hälften vore nog. När jag ska åka hem kommer jag att fylla lådor med grejer och sälja för 20-dubbla priset.
Läs hela
Wijkmanska Blecket goes Jollywood
8
Filminspelning för Toei's storproduktion(?) "Barutu no Tengoku" eller "Paradise of Bart" i vilken jag spelar tillfångatagen tysk soldat av olika slag. En minnesvärd upplevelse och ett sjyst extraknäck.
Läs hela
Frustration och vrede
7
Som förvarning tänkte jag bara säga att den här texten enbart går ut på att oja mig över den otroligt dåliga servicen vi fått gällande internet. Allt annat har varit helt fläckfritt från universitetets sida men det här är verkligen dåligt.
Läs hela
Engelska på japanska
Att lära sig Japanska är inte helt trivialt även om det är lättare än franska. Man får ingenting gratis. Inte ens europeiska låneord. Du kan säkert engelska men kan du japansk engelska?
Läs hela
Ganbatte kudasai!
6
Skolan har börjat på riktigt. Oj, vad jag har fått jobba och bänkarna är hårda. Utan internet försmäktar jag på denna ö.
Läs hela
Lajtan Tajtan
5
Här i Shugakuin finns ett hårdkokt partygäng som varit ute och festat en hel del redan trots att vi bara varit här en vecka. Jag var har däremot inte varit ute och klubbat något förrän igår och det blev himla kul.
Läs hela
Itadakimasu!
4
När jag kommer hem från Japan kommer jag att vara i bättre skick än någonsin efter man flänger omkring så mycket och bara käkar nyttigheter hela tiden.
Läs hela
Vad är oddsen för det här?
3
Ordning börjar så smått infinna sig i mitt liv. Jag har lyckats fixa mina bankärenden, registrera mig till höger och vänster på allt man måste och nu börjar det hända så där mysudda grejer som det ska göra i Japan.
Läs hela
Första dagen av ditt nya liv
2
Idag började skolan. Öppningsceremonier, en massa infopapper, lyxiga toaletter och märkliga professorer. Utbildningen verkar helt ok och stan är kanon.
Läs hela
Enter Gaijin
1
Jag har anlänt till Japan hunnit kolla in närområdena lite, handlat snabbnudlar och är mest förvirrad.
Läs hela
Nu r det slut.