(Tooltip)
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2006-08-24

Så vem vann då?

Uppsala/Stockholm eller Kyoto/Osaka
Kyoto har i runda slänga samma folkmängd som Stockholm men är kompakt. Det mesta av värde att göra finns inom nära räckhåll, affärer har öppet dygnet runt och lokaltraffiken funkar ypperligt. Skönt att man kan ta sig runt på cykel väldigt lätt i Kyoto också även om man får trixa med parkeringen.
Boende
Husen må se annorlunda och snygga ut ibland men de är på det hela taget inte så märkvärdiga. Majoriteten av dom är dessutom helt odugliga på att isolera mot ljud och kyla. Som jag har svurit under de kalla vinternätterna och när jag blir väckt mitt i natten av min granne som spelar hög musik trots att jag försökt resonera med honom om det otaliga gånger. Flogstalägenheten är ett paradis i jämförelse.
Skola
Aj, aj, Japan, det här ser inte heller bra ut i mina ögon. Ni kan producera professionellt sett väldigt klippska människor men många pluggar sönder sig och har ingen koll på hur folk fungerar och vad som egentligen händer i världen. Undervisningen är standardiserad och funkar nästan som en fabrik så kunskapsspridningen är låg och folk vet inte ens vad de själva tycker. Jag är oerhört glad att jag inte drabbats av det mer än ett år. Kuineps kurser var kassa men av nästa års planer att döma jobbar de hårt för att förbättra dem.
Studentliv
De japanska studenterna får avsevärt mycket mer fritid när de når universitetsnivån det finns väldigt mycket aktiviteter att ta del av. Nackdelen är att du måste kunna japanska för att kunna ta del av 96% av dom och de kräver oftast ett ohyggligt engagemang som ni förstått vid det här laget. Uppsala är mycket mer avspännt och har en även en hel del saker Kyoto inte har (och vice versa).
Uteliv
Folktätheten och de små obekväma husen gör att folk är mycket mer ute på stan. Restauranger, barer, uteställen, karaoke och spelhallar finns det gott om och det är helt enkelt mycket lättare att hitta kul saker att göra med sina vänner ute på stan.
Musik
Japaner ser musik som en vetenskap och generellt får de den inte riktigt att kännas levande och kreativ. Skivbolagens hårdpromotade idoler kan ha några vettiga eller i alla fall kul hits ibland men borde i egentligen bara gå och gömma sig. Live-scenen har mycket att erbjuda men är klurig att sätta sig in i som utlänning. Taube, Bellman och grabbarna vinner över de gamla shamisen-nissarna vilka de nu än må ha varit.
Teater, dans och sånt
Det japanska psyket må inte lämpa sig för musik men det passar desto bättre till dans. Uppvisningsdans är mycket populärare här än hemma och är faktiskt mäkta imponerande. Noh och kabuki är visserligen rätt träigt men Bunraku och Takarazuka verkar fräscht även om jag aldrig hann med att gå och kolla på det. Att dansa hambo, schottis eller vals är inte särskillt spännande i min värld och jag kan inte komma på en enda svensk teaterpjäs på rak arm.
Film och TV-serier
Jordskredsseger för Japan. Vardagliga TV-program är föga intresseväckande men de har en stark filmindustri och har nästan världsmonopol på kvalité inom tecknad film. När jag ser en svensk film förväntar jag mig så gott som ingenting och det är väldigt långt mellan våra få stora prestationer. Det enda som räddar oss från totalt nederlag är vår humorprogram. Japanerna kan också vara roliga men gör det på ett annat sätt och kan inte hantera ironi.
Design
Japanerna är inte bra på webbdesign och informationsfoldrar etc. utan de försöker skriva så mycket information de kan på en så liten yta som möjligt i de grällaste färgerna de kan komma på. De är däremot lite av ett mysterium eftersom de är duktiga på det i övrigt, både i modern och traditionell stil. Vi är däremot inte så illa pinkade heller så det blir oavgjort.
Mode
De flesta japaner klär sig rätt neutralt men stilmedvetet och ordentligt. För den som vill finns det däremot mycket mer att välja på och kläder är i regel billigare än hemma. Extra bonus till att Japan är ett av de få länderna med tuffa traditionella kläder. Vad tycker du själv är tuffast, kimono och getas eller folkdräkt och träskor?
Shopping
Det kommer att bli så tråkigt att gå på stan i Stockholm. Allt är dyrt och affärerna få. I japan (och även Hong Kong och Bangkok) går man bara till nästa jättekomplex med affärer om det inte fanns något som intresserade en i det första. Servicen smittar av sig på den här kateogrin också och påverkar betyget mer till seger åt Japan.
Service
Sverige har inget att komma med. Det vi kallar bra service är miniminivån i Japan. Frågar du om råd på en turistbyrå om t.ex. var gå för att ta del av ett meditationspass eller var du kan köpa gröna strumpor med hundvalpar på kommer de att skriva ut kartor, ge dig foldrar, ringa runt och kolla och gud vet innan du ens hunnit blinka. De är aldrig påträngande och affärsbiträden glider runt obemärkt men finns alltid till hands om du vill något. Även folk i allmänhet hjälper gärna till med saker som att förklara vägen eller enkla frågor.
Mat
Japans mat är nyttigare, billigare och det finns många fler restauranger. Det enda jag saknar är mex-mat, pizza och kebab vilket existerar men är svårt att hitta och dyrt. Rejäl biff finns inte ens i ordlistan men å andra sidan vet en normal svensk inte ens vad japansk mat är förutom sushi så vi är lika dåliga själva. Japansk matlagning är mycket mer än så och det måste erkännas att den vinner över svensk husmanskost i smak men man håller sig inte mätt lika länge.
Bröd
Det är inte ens en tävling. Bröd är nytt och häftigt i Japan och de flesta har inte ens en egen ugn hemma att baka i. Brödet man köper är visserligen fantasifullt men dyrt, litet och man blir inte mätt på det.
Efterrätter & godis
Nästan allt sjyst godis i Japan är ursprungligen från väst men ibland modifierat på finurliga sätt. Chokladen är förvånansvärt bra och står sig jämt med Sveriges. Vad det gäller bakverk besegrar Sveriges lätt Japans som mest är variationer av matcha, anko och goma-grejer. Lite credz ska Japan dock ha för senbei och sina kanderade frukter de säljer på marknader.
Natur
Jag saknade svenskarnas stora stolthet naturen. Japan är också vackert men det är lite tråkigt att aldrig kunna lämna den täta bebyggelsen om man inte går upp i bergen och då ser man den dessutom fortfarande sprida ut sig överallt under en. Om man inte bor i Hokkaido vill säga men det gör jag inte.

Kommentera

Nu är det slut.
Warning: mysql_free_result(): 10 is not a valid MySQL result resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 23 Warning: mysql_close(): 7 is not a valid MySQL-Link resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 24