(Tooltip)
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2006-08-16

Reversed culture shock uteblir

Att komma hem var väldigt odramatiskt. Det kändes knappt konstigt ens i bilen på väg hem och efter tre dagar kändes det redan som att man varit hemma i flera år. Man känner bara av skillnaden ibland som t.ex. när man vandrar runt inne i stan och förundras över hur stora och tomma gatorna är och varför ungarna på tåget verkar sakna uppfostran. Det var kul att träffa gamla vänner igen, nästan hela tiden sen jag kom hem har jag bara jäktat runt mellan olika personer och umgåtts. Jag åkte ner till mormor och morfar i Skåne med familjen en vecka också Visst vore det jobbigt om det blev så här men nu blev det inte så som tur var och efter det blev det Riks-SMASK-möte. Att träffa den svenska studentorkesterkulturen efter blev ett kärt återseende och det är skönt att de tänker som jag och hellre grillar, dricker bärs och lyssnar på Elvis-covers på banjo än övar skalor i mörkret när man har lite tid över. Jag trivs bra i Sverige. Vissa av de före detta japanutbytesstudenterna jag snackade med innan resan dyrkade landet och sa att det var ett misstag att åka hem men jag tycker att det var rätt skönt faktiskt. Visst finns hur mycket spännande saker som helst att göra i Japan men det vette sjutton om jag skulle orka bo där mer än ett par år i sträck. Man måste tänka så mycket hela tiden, "Vad är det som händer nu?", "Vad menade han med det där?" och man får kämpa mycket med väldigt simpla problem. Det är störande i längden att inte kunna förstå tillräckligt av vad som händer runt omkring en och förpassas till rollen av någon sorts vuxet barn. Det känns väldigt skönt att kunna ta upp en osthyvel ur lådan och på en gång veta precis hur den används, var man köper sådana, hur det känns att hyvla sig i fingret osv. Det är ingen självklarhet för alla.

Det är svårt att veta själv men jag tror inte att jag förändrats som person särskillt mycket under mitt utbytesår även om det varit intressant och nyttigt att tvingas tänka på andra sätt och saker än vad man gör hemma. Jag har i alla fall fått en mycket bättre bild av hur både Asien och västvärlden fungerar för det går inte riktigt att se vissa saker om man bara sitter hemma i Sverige och ugglar. Det går heller inte riktigt förstå hur det känns att vara utlänning förrän man blir en själv och det är fascinerande att uppleva skillnaden mellan att leva i ett annat land och att bara åka dit på semester. Det har varit spännande att lära sig ett främmande språk i sin rätta miljö och att långsamt genomgå förändringen från att vara förvirrad och hjälplös till att bli hyffsat livsduglig på egen hand. Man märker inte alltid själv hur det går till men ibland kommer man på sig själv med att man bara förstår hur någonting fungerar eller att säga någoting utan att tänka och märka att det får den effekt man var ute efter. Man får alltid en liten kick av det.

Om jag får som jag vill kommer jag att göra en till Asienturné inom de kommande åren. Nu har jag personer att hälsa på (och ställen att bo på (^_^)v ) i både Kyoto, Tokyo, Singapore, Thailand och eventuellt Shanghai om Norling tänkt följa med och vi kan bo hos hans (snart omplacerade) farsa igen. Cheryl hade dessutom tänkt göra en Eurotour efter sin examen i vår och jag funderar på att haka på. De högsta prioriteringarna är Holland och Tyskland men förhoppningsvis tar vi oss till Frankrike och Österrike också. Speciellt Müchen är viktigt efter både Marc och Dan bor där och Mair dessutom ska göra internship på BMW där under vårterminen. Det kommer inte att bli skonsamt för plånboken men jag får se till att slita ordentligt på Citypendeln (som nu är uppköpt och heter nått annat... igen) och har jag tur kan jag få extraknäcka på Davids jobb som flash-programmerare! Det skulle vara galet nice för det är ju bland det roligaste jag vet. Som ni märker är jag redan fullt upptagen igen, nu med mer meningsfulla saker att göra och jag känner mig duktigt förankrad här.

Kommentera

Signe säger:
2006-08-22 20:22:49
Bästa bilden nånsin! Och - mmm, potatis. Längtar. Skönt att höra att du kommit hem ordentligt, fysiskt och mentalt, och att det var rätt val för dig att åka när du åkte. Det är faktiskt nästan lite chockartat att stanna kvar här också - det är tomt och konstigt, och varken folk eller rutinerna man vant sig vid under året finns kvar. Vi syns i Uppsala!
Nu är det slut.
Warning: mysql_free_result(): 10 is not a valid MySQL result resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 23 Warning: mysql_close(): 7 is not a valid MySQL-Link resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 24