(Tooltip)
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2006-03-25

Perfumed Blokes on the Ginza Line

Det kändes lite skumt att yrvaken och hungrig kliva av nattbussen klockan 6 på morgonen utanför stationen i Ueno. Tokyo har stort symbolvärde, det är ju den mesta japanska plats man kan hitta och det är nästan alltid Tokyo som nämns om något över huvudtaget sägs om Japan hemma. Husen var större, fler uteliggare strök omkring och fyndade på det de fler fulla människorna som raglade hemmåt lämnade efter sig men annars så var det rätt likt centrala Kyoto, inga pukor och trompeter direkt. Jag satte i mig en gyuudon på beefbowl och började knata mot Asakusa med min stora bullriga resväska som jag mycket medvetet bara packat halvfull. Delvis för att jag inte behövde mer grejer men också för att vara redo när man hittar det där tuffa tesetet, kimonoaffärn, second hand-elektronikaffärerna osv osv. Sen blev det inte mycket gjort. Var tvungen att slå ihjäl tid fram till 8 då vandrarhemmet öppnade och försökte sen få reda på om det fanns något sjyst näraliggande karaokeställe att hyra ett rum och sova i fram tills jag kunde checka in vid 12. På dagen kostar rummen knappt någonting och vandrarhemspersonalen blev imponerad över mina djupa insikter i den japanska livsstilen men sa att det var ont om sånna och erbjöd mig att sova på soffan istället. Framåt 12-13 trillade en oklippt karlslok vid namn Martin in och glädjen stod högt i tak. Kändes även det lite skumt när någon från den gamla världen helt plötsligt dyker upp i den nya och man på två minuter övergår från att vara exotiskt blond (enligt japanerna) utlänning och international man of mystery till att bli gamla vanliga Christofer Bäcklin från Viksjö men det var oerhört skönt också. Att bara kunna göra vad som helst tillsammans med någon som fattar ALLT man säger, även riktigt finstilta grejer efter att ha kämpat i motström med dagliga språkproblem ända sedan jag kom hit var semester bara det. Att hitta på grejer att göra var inte särskillt svårt men att rabbla upp allt i kronologisk ordning som i en lågstadieuppsats (..., sen gick vi på bio, sen åt vi glass, sen åkte vi tunnelbana, ...) är kanske inte det roligaste att läsa så ni får kolla i fotoalbumen istället. Det togs väldigt mycket kort och det mesta värt nämna finns med. Antagligen har ni redan kollat på dom och det finns inte så mycket mer att tillägga men jag tyckte ändå att jag borde skriva ihop något om det ändå. Kanske sipprar ut lite mer detaljer när jag hittar något bra tillfälle att nämna dom.

I dagsljus och i efterhand kan jag ändå konstatera att Tokyo är väldigt häftig stad och rätt mysig trots att den är knäppt stor och trång. Rummet på vandrarhemmet var så litet att vi fick göra allt sittandes i sängarna och sen bara skyffla ner allt på golvet när vi skulle sova fast det var ändå rätt ok. Det var det billigt, centralt, praktiskt och är man optimist kan man säga att platsbristen bara bidrog till stans atmosfär. Det fanns flera tvåvåningsparkeringar för bilar och cyklar som de i fotoalbumet men tyvärr såg jag aldrig något sånt där parkeringshus där man kör in i en liten stålbur de lyfter upp och lägger på hög med lyftkran. Trots att Shinjuku har världens mest traffikerade station fick jag heller inte se några intryckare eller små lådor folk slänger i några slantar för att sova i, förmodligen för resenärerna till största delen är kostymfolk som ska upp och jobba i de stora glashusen och vi inte var där i rusningstid.

Tack vare att det är så packat hittar man nästan alltid intressanta grejer om man bara knatar omkring lite men det går åt en hel del energi. Man måste hela tiden filtrera informationsmyllret och efter ett tag blir man rätt trött i fötterna. Vi gjorde en snabb överslagsräkning på hur mycket vi gått och kom upp i nästan 20 mil! 2,5 mil om dagen låter kanske rätt mycket men tänk då på att vi i princip gick från morgon till kväll, utan packning och ofta fram och tillbaka. Kanske ändå räknat lite i överkant men hur som helst gick vi en bra bit.

P.S.
Indra, du kommer att få ett så bra utbytesår att det knappt finns! Personligen tycker att det är trevligare med lugna sköna Kyoto där man kan cykla överallt men Tokyo är ändå 100kg tuffare, om man inte dör av utbrändhet vill säga. Det är jäkligt töntigt att göra.
D.S.

Kommentera

Norling säger:
2006-04-25 14:43:36
När du ändå nämner din halvfulla väska kan du ju nämna hur den såg ut när du lämnade hong kong... =)
Nu är det slut.
Warning: mysql_free_result(): 10 is not a valid MySQL result resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 23 Warning: mysql_close(): 7 is not a valid MySQL-Link resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 24