(Tooltip)
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2005-10-09

Itadakimasu!

Det är helt otroligt vad hälsosamt jag lever här. Man får mycket motion av att ränna runt på stan och fixa med allt och maten är supergod och består mest av fisk, grönsaker, nudlar och ris. Till min stora förvåning så är ris mycket dyrare i Japan än i Sverige. I den lokala supermarketen får man ge minst ¥900 för 2kg vilket motsvarar 32kr/kg! Anledningen är att japanerna äter så mycket ris att de måste importera det och av någon anledning så är det tokdyrt att göra det. Kanske vill de skydda den inhemska odlingen eller nått. Det verkar i alla fall vara ett rätt lönsamt extraknäck för man kan se små risodlingar mitt ibland husen inne i stan. Det går visserligen att hitta billigare ris på större affärer så folk har börjat åka till sånna och handla 10kg-säckar. Snacksfisk
Fisken är däremot mycket billigare och godare än svensk och utbudet är stort. Det finns till och med torkade småfiskar (tänk guppystolek) man kan ha som snacks på fester och jag måste medge att de är helt ok att käka även fast det känns lite skumt i början när man hör knastret från ryggraden. Men det är bara att vänja sig för att äta västerländskt är dyrt och svårt. Engelskt te är rätt dyrt, yoghurt likaså och det finns inget ordentligt bröd. Det finns däremot mycket färdig mat till vettiga priser i affärerna så det har blivit mycket sånt hittills men nu har jag tänkt att försöka lite mer själv. Tänkte ta mig ner till shoppingdistriktet nån gång och skaffa en kokbok och lite egna grejer eftersom köket är så skabbigt. Det är däremot helt onödigt att ta med sig matlådor till skolan eftersom det inte finns mikrovågsugnar och skolmatsalarna är billiga. De är dock tyvärr väldigt hektiska och förvirande i rusningstid. Det finns mycket att välja på i menyerna som naturligtvis är skrivna på japanska med massor av svåra kanji och mycket folk ska igenom och helst snabbt så jag var helt färdig efter första lunchen. Om du har sett hur det ser ut i matsalen i Ranma½ så har du en rätt bra uppfattning. Efter ett par dagar vänjer man sig däremot och vet var man ska ta vad och flyter lättare med strömmen.

Äta rått ägg is teh shit

Som jag redan nämnt gillar japanerna att käka råa grejer, till och med ägg. De knäcker dom i handen ner i en liten skål, utan att bli kladdiga! Det ser rätt imponerande ut och jag har för mig att kockar ofta lär sig sånt även i Sverige. En annan rätt imponerande grej är när de käkar hela fiskar med pinnar. De lyckas pilla av skinnet och slasket och bara käka köttet. I allmänhet så låter de också stjärtfenan sitta kvar även när de pannerar eller fritterar fisk så det man käkar ser ut som en lätt triangulär fiskpinne med en utstickande fena där bak. Kan tyckas vara skumt men om man tänker efter så är det rätt bra eftersom man då ser att det verkligen är en fisk man äter och inte bara det som blev över i Frionor-fabriken utblandat med lite av varje de hittat bakom nån maskin i källaren.

Det f.ö. från Japan som fugufisken kommer. Den som måste tillredas av kockar som gått speciella utbildningar i hur den ska tillredas annars blir den giftig och kunden dör. Kobe-biffen är en annan japansk specialite som ni kanske hört talas om. Den är otroligt dyr, en liten biff kan kosta runt 500kr, och det beror på att kossorna har egna uppassare som masserar dom och skämmer bort dom med extra fint gräs och så får de dessutom dricka öl! Det sägs att köttet är väldigt gott och det vore kul att testa. Kobe ligger ju inte så långt bort heller.

Kommentera

Nu är det slut.