(Tooltip)
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2006-03-06

Färdig!

Du är ute på stan och handlar när din lunch som bestod av en allt-du-kan-äta-sushibuffé börjar göra sig påmind. Allt eftersom blir det mer och mer bråttom och efter ett tags febrilt letande upptäcker du till slut att det finns toaletter i anslutning till perongen på tunnelbanestationerna. Trots att du inte ska åka någonstans blir du insläpt av den snälle stationsvärden efter lite japanskaövning och du rusar iväg mot ditt mål som finns längst bort i andra ändan. Väl där blir du förvånad över att även om det inte så välstädat är det ändå bättre än vad man kan förvänta sig av offentliga toaletter i Sverige. Det finns tre bås men tyvärr är alla av den där traditionella japanska stilen som du fram tills nu lyckats undvika, d.v.s. allt du har att arbeta med är en oval porslinsskål som reser sig 3cm ovanför golvet. Naturligtvis är det är svinkallt trots att du är inomhus eftersom det är vinter och den eländiga Traditionell toa Traditionell toa som inte inte fanns på en tunnelbanestation. uppvärmningen inte trängt igenom den stängda toalettdörren. Eftersom det inte finns någon form av räcke att hålla i sig i och därmed inget uppenbart fram och bak vänder du dig mot vattentanken och greppar ett tunnt vattenrör för balanshjälp men försöker att belasta det så lite som möjligt medan du hukar dig och hoppas att du inte träffar dina egna byxor. På grund av din överdrivna säkerhetsmarginal hamnar dock tyngdpunkten väl utanför dina fötters stödarea så du blir snart trött i benen och sköter det hela så kvickt du kan och börjar se dig om efter pappret. Strax hittar du det en bra bit bakom ryggen på dig eftersom du satt dig åt fel håll. Det är ju inte meningen att man ska hålla i sig i vattenrören, då kan de ju gå sönder fattar du väl! Med lite gymnastiska övningar lyckas du få fatt på det, konstaterar att det är av den där sunkiga variantern som förintar sig själv till smul så fort det blir blött men är ändå tacksam och skyndar dig på så att du äntligen kan ställa dig upp och vila benen. På väg ut tvättar du dina händer i det kalla vattnet väl medveten om att det inte finns något sätt att torka dem på eftersom du inte har med dig din egna handduk men känner dig ändå belåten över att ha lyckats genomföra ditt ärende utan missöden.

Traditionell toa Fukuhoudai! Huset bjuder! Trots att jag lärt mig hantera sånna här huktoaletter undviker jag dem fortfarande om det finns andra alternativ men hypokondriker lär ju gilla dom i alla fall eftersom man slipper sätta sig. Som lindring när man tvingas använda en "vanlig" toalett finns det ibland pappersringar att lägga på sitsen och man använder speciella toalettofflor inne på toaletten så att man inte ska sprida ut guck från golvet i hela huset. De japanska männen verkar inte vara så duktiga på att sikta för vid pissoarerna kan det finnas gott om det men ironiskt nog finns det aldrig några tofflor där. Även om jag aldrig varit med om det själv sägs det att man ibland också måste ha med sig sitt eget toalettpapper! Det är dock inte så konstigt som det kan låta eftersom de flesta bär med sig en liten förpackning pappersnäsdukar att ha till hands om man behöver snyta sig, äter tacos eller dylikt. Sånna fås gratis av utdelare på stan tillsammans med reklamlappar och utanför skolcafererian står det alltid 3-4st som inte vill något hellre än bli av med dem så att de kan gå därifrån. Tygnäsdukar har jag inte sett skymten av eftersom de anses vara äckliga. Tror jag det om de använder dem på toa! Det är däremot inte ansett att vara äckligt eller obehagligt att ha med sig en liten handduk att torka sig på och sedan knöka ner den blöt i väskan igen. Jag är dock inte ensam om att hellre skaka av händerna lite halvtaskigt än att krånga med en sån.

Förutom de trassliga grejerna stöter man då och då på oväntade men trevliga finesser som uppvärmda sitsar eller handfat ovanpå vattentanken att tvätta sig i medan den fylls på nytt. Ibland har besökaren före eller personalen vikt till pappersfliken så att man lättare får tag i den och har man extra tur och det finns handtorkar är de starka som jetmotorer. Besöker man tjustigare ställen som tyska konsulatet i Osaka kan man få en förstklassig utsikt också. Efter sitt första besök där har det hänt att Marc gått dit enbart för toalettens skull när han är krokarna.

Så där! Jag har gjort min plikt och mina böner har blivit hörsammade. Jag har fått en ny ring som är kritvit och så blank att man kan spegla sig i den =)

Kommentera

Nu är det slut.
Warning: mysql_free_result(): 10 is not a valid MySQL result resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 23 Warning: mysql_close(): 7 is not a valid MySQL-Link resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 24