(Tooltip)
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/scripts/connect.php on line 6
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2006-02-16

Gammal är äldst

Att ålder är mycket viktigare i Asien än hemma känner du kanske till och jag visste om det redan innan jag åkte men det var intressant att se hur mycket det syns ute i samhället. Asiater verkar mycket mer beroende av sina föräldrar, speciellt ekonomiskt och boendemässigt konsekvensen av det är att de har mindre att säga till om än vi bortskämda europeer. Robert har en japansk vän som han byter språkträning och datasupport med som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa trots att hon är 27 år och Cheryl är i tid och otid orolig för vad hennes föräldrar ska säga om det ena eller andra hon gjort. "De är ju för böveln inte här, passa på och var rebellisk!" kan man tycka men så funkar det inte.

Jämfört med västern både ges och tar äldre definitivt mer plats och uppmärksamhet, inte minst i trafiken där de har automatiskt företräde och irriterande ofta inte bryr de sig särskillt mycket om dig. De går där de känner för, drar sig inte att ställa sig rakt framför dig när du väntar vid ett rödljus eller skaka av sitt paraply på dig och om du inte kan ta dig förbi på din cykel med full korg, väska och paraply för att de går i mitten på vägen så är det bara att vänta. Kan hända att inte har full uppsikt bakåt och inte vet om att du är där, vilket även gäller de flesta yngre också men i vissa lägen börjar man undra. På skolresan till Shikoku besökte vi ett tempel uppe i bergen som vi var tvungna att knata upp för många många trappsteg för att komma till. Vid ett tillfälle på vägen upp hamnade vi bakom en sällskap gamlingar på gruppresa som gick långsamt i bredd tvärs över den breda trappan och hindrade all förbipassering. I vanliga fall brukar folk känna på sig när man vill förbi och smidigt glida isär men det här härskapet vek inte av en tum ens när vi började prata ljudligt med varandra och försökte ge dem så många vibbar vi kunde. Till slut kom vi till ett parti utan räcken på sidan och vi kunde ta oss förbi.

När jag gick med i klubben var frågan om hur gammal jag var den första alla ställde efter att ha klarat ut saker som vad jag spelar och varifrån jag kommer. Strax efter blev jag ofta också utsatt för frågan "Hur gammal tror du jag är?" och de ler stort som om det skulle vara trevligt. Det är det inte, det är bara pinsamt. Både för dom och för mig eftersom jag antagligen gissar fel p.g.a. svårigheten att avgöra åldern på personer av folkslag man inte är så invand med. För oss ser asiater i allmänhet yngre ut än vad de är men det finns inga smarta system för att korrigera för bedömningsfelet. Är det bättre att gissa för högt eller för lågt? Beror det på om det är en kille eller tjej? Jag hade i alla fall en vägledning av att de borde ligga inom ett visst åldersinterval eftersom de är studenter men då det här betendet återfinns hos folk man träffar överallt, såväl ens lärare som folk man snackar med på stan har det hänt upprepade gånger att jag tvingats gissa fel.

Storleksskillnad Årets finalister i Intergender Wrestling World Cup. Tyskland vs. Japan. Det är heller inte ovanligt att någon påpekar någon annans höga ålder för de andra i ett sällskap så att alla ska veta om det. Det är viktigt med chefer och lärare men händer också med vanliga dödliga. Genevieve berättade att varje gång hon går till badhuset dyker alltid åldern upp som samtalsämne bland de gamla damerna och varje gång utspelas samma dialog med replikerna "77 år minsann, det var inte dåligt! Själv är jag 75", "Ser man på! Är det inte fantastiskt att vi lyckats bli så gamla?". Jag såg ett reportage på TV om en dansskola där många äldre träffades och inom kort klargjorde reportern givetvis vem som var äldst och hur gammal hon var. I sann japansk tv-tradition blev reportern helt till sig och skrek "89år!? WOW! Häftigt!" och det visades med stora siffror över hela bilden så att man knappt ens såg den gamla damen själv. Visst är det imponerande men kanske beror det på att jag är en osnyten pojkspoling som jag inte tycker att det är ett samtalsämne som håller sig intressant i längden. Men jag kanske spär på mitt gnällande lite för mycket just nu, håller nog på att bli gammal jag med. Lite charmiga är de allt också eftersom de är av den gamla skolan uppväxta innan västerniseringen och kostförändringarna gått så långt så vissa av dem är verkligen pyttesmå.

Kommentera

Christofer säger:
2006-02-27 05:17:06
Mmm, jag fick uppleva precis samma grej idag också, 2ggr dessutom! Det är farligt att handla mitt på dagen.
Jonas säger:
2006-02-26 22:57:15
Det där med att kassörskorna på Hemköp uppvisar dålig arbetsmoral genom att stå och snacka skit med kunderna har jag själv varit vittne till. På Hemköp under (the ungodly an blasphemous) Migorestaurangen så var det en som lät mig vänta i kön när hon satt och talade illa om Lidl. Den Hemköp har också gått åt helvete nu.
Patrik säger:
2006-02-23 23:02:28
Jag får se till att titta in på din sida lite oftare. Du skriver ju så mycket och det tar lång tid att läsa allt. Kanske ska se till att söka utomlands, blir ju alltid sugen på det när jag är inne på din sida.
Anders säger:
2006-02-21 18:19:00
Det där med att gamla tar plats har jag upplevt på f.d. hemköp i Gnosjö där en gammal k***ingj***l i kassan ofta brukade sitta och sladdra med andra k***ingj**lar i flera minuter medan hon ignorerade yngre kunder i kön. Säkert därför de kursade, haha!
Nu är det slut.
Warning: mysql_free_result(): 10 is not a valid MySQL result resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 23 Warning: mysql_close(): 7 is not a valid MySQL-Link resource in /storage/content/92/109992/japan.backlin.se/public_html/footer.php on line 24