(Tooltip)
Sidan ser nästan lika bra ut i Internet Explorer som i andra browsers (efter mycket slit)  
2005-11-04

Take no ko, take no ko, nyoki ki!

Detta är en lek av samma sort som sten, sax, påse som Masahiro lärde oss. En klar fördel med den här framför sten, sax, påse är att hur många som helst kan vara med och man får oftast två men ibland en förlorare. Take no ko betyder bambuskott och som alla vet så växer de upp väldigt fort och blir träd. Leken funkar så här:

  • Alla deltagare sätter handflatorna mot varandra framför sig, som om de skulle be.
  • Alla säger Take no ki, take no ki, nyoki ki! medan de vickar händerna fram och tillbaka. På det näst sista ki centrerar man de igen och på det sista reser man dem över huvudet.
  • Nu är leken igång. När som helst kan någon resa händerna över huvudet och ropa Ichi-nyoki! varpå någon annan fortsätter med Ni-nyoki! etc. (På svenska typ Första bambun!, Andra bambun!).
  • Den som är sist kvar förlorar men om någon säger samtidigt som någon annan förlorar båda.

Take no ko Robert, Masahiro och Tyler

Egentligen kan man skrika vad som helst istället för Ichi-nyoki etc. men det är inte lika true. De japanska numren upp till tio är: ichi, ni, san, yon, go, roku, nana, hachi, kyu, juu. Blir man för många är det däremot väldigt segt och chansen att någon blir ensam kvar är mycket liten.

Kommentera

Malin säger:
2005-11-15 12:09:44
Haha, låter som en riktigt skoj lek! Du får lära oss när du kommer tillbaka! Kan tänka mig att det är ett bra sätt att lösa frågan om vilka som ska diska efter middagen. =) Kram
Nu är det slut.